Niemiecka kuchnia jest dość podobna do polskiej, bo oparta na tych samych produktach. Królują tu mięso, często w tłustej postaci, ziemniaki i pieczywo. Jednak przebywając u naszych zachodnich sąsiadów, warto spróbować lokalnych specjałów. Dziś zapraszamy na krótki poradnik pod tytułem „Język niemiecki w restauracji”. Jakie słowa i zwroty warto znać?
Niemiecki w restauracji – o co może zapytać nas kelner?
Co prawda w turystycznych miejscach kelnerzy powinni posługiwać się językiem angielskim, ale nie jest to regułą. Podstawowy kurs języka niemieckiego z pewnością ułatwi odnalezienie się w tamtejszej restauracji.
Zacznijmy od zwrotów i pytań, jakie może zadać nam niemiecki kelner:
- Czy zarezerwowali państwo stolik? – Haben Sie einen Tisch reserviert?
- Proszę za mną – Folgen Sie mir
- Czy chcą państwo najpierw się czegoś napić? – Möchten Sie schon etwas trinken?
- Czy mają państwo ochotę na jedzenie? – Möchten Sie etwas essen?
Niemiecki w restauracji – najważniejsze słówka
Udając się do niemieckiej restauracji (Restaurant) w pierwszej kolejności szukamy wolnego stolika (Tisch). Wówczas, podobnie jak na całym świecie, podejdzie do nas kelner (Kellner), któremu będzie można złożyć zamówienie (Bestellung). Potrawy (Gericht), na którą mamy ochotę, należy poszukać w karcie dań (Speisekarte). Ceny w niemieckich restauracjach z reguły nie odbiegają zbytnio od polskich, więc rachunek (Rechnung) raczej nie przyczyni się do naszego bankructwa.
Niemiecki w restauracji – jak określić smak potraw?
Podstawowy niemiecki w restauracji może okazać się bardzo przydatny, jeżeli pragniemy spróbować potraw, których jeszcze nie znamy. Aby lepiej dogadać się z kelnerem, warto znać podstawowe słownictwo dotyczące smaku i charakterystyki dań. Te możemy podzielić na pieczone (gebraten), gotowane (gekocht), duszone (gedünstet). A w jaki sposób określić smak potraw oraz ich konsystencję? Oto najważniejsze słówka:
gorący – heiß
zimny – kalt
chudy – mager
tłusty – fett
ostry – scharf
łagodny – mild
słodki – süß
kwaśny – sauer
gorzki – bitter
Znajomość podstawowego niemieckiego w restauracji pozwoli lepiej zorientować się, jakie dania zamawiamy. Dzięki temu wszystkie powinny okazać się smaczne (lecker) i aromatyczne (würzig). Jeśli natomiast restauracja naprawdę się nie spisze i zostaniemy źle potraktowani, w ostateczności można podsumować zamówienie zwrotem:
- To mi nie smakuje – Das schmeckt mir nicht
Niemiecki w restauracji – przydatne zwroty
Jeśli wszystko było w porządku i chcemy już opuścić restaurację, należy poprosić kelnera o rachunek, na przykład posługując się następującym zwrotem:
- Wir möchten bezahlen
Wcześniej można także wprost zapytać o cenę zamówionych posiłków, na przykład w taki sposób:
- Wie viel macht das zusammen?
Kelnerowi, który spisał się dobrze, zwykle należy się napiwek (Trinkgeld). Wystarczy wówczas powiedzieć, że nie potrzebujemy reszty:
- Stimmt so!
Niemiecki w restauracji obejmuje również słówka, które bardzo podobnie brzmią w języku polskim, a także w angielskim, z tego względu nauka tych podstawowych zwrotów powinna stanowić przyjemność i pójść gładko!