Amerykańska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z żywnością typu fast food. Stany Zjednoczone to rzeczywiście ojczyzna hamburgerów i hot-dogów, jednak sprowadzanie tamtejszej kuchni wyłącznie do tych prostych dań, które dziś utożsamiamy w dużej mierze z wielkimi sieciami restauracji i stacjami benzynowymi, byłoby niesprawiedliwe. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych mają do zaoferowania znacznie więcej. Oto przykłady potraw popularnych za Oceanem.
Chicago-style pizza
Ze względu na imigrancką historię, Stany Zjednoczone to miejsce, w którym spotykają się ze sobą kuchnie całego świata. Dobrym tego przykładem jest Chicago-style pizza, która mimo włoskiego rodowodu, w Ameryce nabrała zupełnie nowego wymiaru. Za oceanem wszystko musi być większe! Z takiego założenia wyszli twórcy Chicago-style pizza, która po raz pierwszy została zaserwowana prawdopodobnie w latach 40. Zamiast cienkiego placka, w tej wariacji spotkamy grube ciasto pieczone w głębokiej blasze. Na nim znajduje się pokaźna warstwa sera, obowiązkowe dodatki stanowią kiełbasa i sos pomidorowy.
Pancakes, czyli amerykańskie śniadanie
Także amerykańskie naleśniki, czyli pancakes, swoją objętością mogą zawstydzić swoje polskie odpowiedniki. W ich przypadku równie proste ciasto (powstałe na bazie mąki, mleka i jajek) jest grube i pulchne. Przygotowując naleśniki Amerykanie nie żałują sobie owocowych dodatków, bitej śmietany, a przede wszystkim kultowego syropu klonowego.
Chili con carne – klasyka kuchni tex-mex
Pamiętając o regionalizmach, przenieśmy się teraz na południe Stanów Zjednoczonych, do Teksasu, skąd pochodzi inne klasyk – chili con carne. Ten region USA słynie z połączenia kuchni amerykańskiej i meksykańskiej, co w skrócie określa się jako tex-mex. Nazwa potrawy wywodząca się z języka hiszpańskiego oznacza po prostu chili z mięsem. Najczęściej chodzi o zmieloną bądź drobno posiekaną wołowinę z dodatkiem pikantnej papryki chili i innych wyrazistych przypraw, między innymi pieprzu i kuminu. W daniu może pojawiać się także fasola. Dla Amerykanów z południa chili con carne stanowi danie tradycyjne, ale bywa także spotykane jako fast food.
Żeberka barbecue
W Ameryce bardzo popularne są dania grillowane. Z środkowej części kontynentu wywodzi się prawdopodobnie popularny obecnie w całym kraju przepis na żeberka barbecue. Sposób przygotowywania polega na długim pieczeniu mięsa po obu stronach, po wcześniejszym posmarowaniu musztardą i obfitym doprawieniu pieprzem, solą, czosnkiem i papryką. Zgodnie z nazwą, szczególną rolę w przypadku żeberek odgrywa sos, który oprócz barbecue zawiera także miód. Danie często jest podawane w towarzystwie ziemniaków.
Lobster roll
Kolejne klasyczne amerykańskie danie wywodzi się ze wschodniego wybrzeża USA. Chodzi o lobster roll, czyli kanapkę z mięsem homara. W bułce znaleźć można także sól, pieprz, masło, sok z cytryny i inne przyprawy. Danie pojawia się na amerykańskich stołach w zestawieniu z frytkami i należy do najczęściej przygotowywanych za Oceanem.
Pragniesz poznać Stany Zjednoczone nie tylko od strony kulinarnej? Zacznij od nauki języka. W naszej szkole proponujemy między innymi angielski online, czyli wygodne rozwiązanie, które pozwoli ci szlifować umiejętności językowe bez wychodzenia z domu!