Angielska kuchnia nie należy do najpopularniejszych kuchni świata. Najczęściej kojarzona jest z tłustym jedzeniem. Ziemniaki i ryba, to jej fundamenty. Brzmi nudno? Jest wiele potraw, którymi kuchnia angielska zaskakuje – sprawdź sam!
Kuchnia angielska – odłam kuchni brytyjskiej
Kuchnia angielska to odłam kuchni brytyjskiej, w skład której wchodzą jeszcze dania szkockie, walijskie i irlandzkie. Jednak to, co ją wyróżnia spośród innych kuchni na świecie, to delikatność. Fakt – w kuchni angielskiej próżno szukać wyrazistych i charakterystycznych smaków czy aromatycznych przypraw. Przez wielu krytyków uważana jest wręcz za jałową.
Angielskie dania nie wymagają zbyt dużego nakładu pracy ani finezji. Mimo to znajdzie się wielu amatorów potraw z tego regionu świata. Ta „mało wyrazista” kuchnia ma również swoje cechy charakterystyczne. Wiele osób słyszało zapewne o tradycji Sunday Roast – w tłumaczeniu jest to po prostu niedzielna pieczeń. To właśnie jeden z elementów kuchni angielskiej, które możesz pokochać!
Angielska kuchnia jest niezdrowa?
Na świecie panuje przekonanie, że angielskie dania raczej nie są zdrowe. Spowodowane jest to choćby charakterem potraw, które są standardowo serwowane w Anglii. Duże ilości mięsa, jajek, ziemniaków w postaci frytek czy chleba tostowego, które przyrządzane są głównie na patelniach nie świadczą dobrze o sposobie żywienia Anglików. Z reguły potrawy obfitują też w niezdrowe tłuszcze.
Na szczęście trendy się zmieniają i do kuchni angielskiej coraz większymi krokami wkraczają elementy kuchni orientalnej.
Tradycje kuchni angielskiej
W przeciwieństwie do Włoch czy Hiszpanii, w Anglii nie przywiązuje się zbyt dużej uwagi do celebrowania posiłków. Posiłki mają na celu zaspokojenie głodu człowieka, nie będąc przy tym okazją do wspólnych spotkań i rozmów. Poza tym, tempo życia często wymaga od Anglików spożywania tzw. fast foodów.
Można jednak wymienić dwie pory dnia, kiedy posiłki czy też przerwy na nie mają szczególne znaczenie. Śniadanie często określane jest mianem Full English Breakfast. Wtedy na stole pojawia się m.in. jajecznica, boczek, kiełbasa, fasolka i tosty. Można też zobaczyć różnego rodzaju puddingi mięsne, płatki zbożowe czy kiełbaski wieprzowe.
Śniadanie samo w sobie jest niezwykle obfite i ciężkie. Natomiast około 11:00 przychodzi czas na herbatę i coś słodkiego. W okolicach godziny 17:00 czas na kolejną herbatę i ciastko. Jest to niezwykły moment w trakcie dnia – określa się go jako Five o’clock. Podawana jest wtedy tradycyjna południowa herbata. Kolacja z reguły jest równie obfita co śniadanie i składa się z dwóch dań.
Do najpopularniejszych potraw można z pewnością zaliczyć rybę z frytkami. Ponadto, Anglicy pieką niesamowite i uwielbiane na całym świecie ciasto apple pie, a także deser znany jako bread and butter pudding –zapiekany chleb z masłem i rodzynkami.
Kuchnia angielska to raj dla fanów słodkości i aromatycznej herbaty. Jeżeli do nich należysz – z pewnością odnajdziesz się w tym kraju i spodobają Ci się jego kulinarne zwyczaje!